Aktualitások, biztonság, hasznos információk

Hírek, érdekességek Bosznia-Hercegovinából

Hírek, érdekességek Bosznia-Hercegovinából

Tizennyolc évvel ezelőtt adták át Mostar újjáépített ikonikus hídját

Az Öreg hidat részben olyan kőből építették újjá, amelyet az Oszmán Birodalom idején is használtak

2022. július 26. - dora.fulop

2004. július 23-án avatták fel Mostarban a háború után felújított Öreg hidat, a keleti építészet 16. századi remekét, melynek helyreállítása az előkészületekkel együtt közel hét évig tartott.

72267367_105243100887688_4692455154761334784_n.jpgA mostari Stari Most a Neretva folyó felett - a szerző felvétele

Kíméletlen tüzérségi támadás
1993. november 9-én a horvát erők egységei kezdték rombolni a hidat, amely a nagyszámú közvetlen tüzérségi támadás következtében leomlott. A híd lerombolásáért Slobodan Praljak horvát tábornokot nevezték meg közvetlen felelősnek, aki végül a délszláv válság idején elkövetett súlyos bűncselekmények miatt állt a hágai Nemzetközi Törvényszék elé. 2017. novemberi ítélethirdetésén – miután a Törvényszék 20 év letöltendő börtönbüntetésre ítélte – a tárgyalóteremben mérget ivott és meghalt. 

Nemzetközi összefogás 
A délszláv válság után azonnal megkezdődött a híd újjáépítésének megszervezése az UNESCO felügyelete alatt. A munkálatok nagyszabású nemzetközi szakértői támogatással zajlottak, amelynek magyar vonatkozásai is vannak: A magyar békefenntartó SFOR alakulat, a Magyar Műszaki Kontingens katonái 1997. szeptember 29. és november 23. között emelték ki a híd darabjait a folyóból.
„A Hídépítő felajánlása és a mostari polgármester megkeresése után kapta meg a magyar kontingens a feladatot – a 662-es számú parancsot –, hogy az Öreg híd felújításának első lépéseként a magyar búvárok derítsék fel a folyót, s ennek alapján tegyen javaslatot a kövek kiemelésre és annak idejére.
A magyar búvárok rövid időn belül el is végezték a folyó felderítését. A természeti paraméterek mellett arra voltak kíváncsiak, hogy a mederfenéken hol fekszenek a kövek, s milyen módszerrel lehetne azokat kiemelni. Mivel a szűk folyómeder miatt semmilyen daruval nem lehetett a víz fölött manőverezni, úgy döntöttek, hogy a pontonhidak építésére használt PMP hídkompokból készítenek egy katamarán úszó aljazatot, amire kiemelő szerkezetet terveztek, hogy ezen emelő segítségével szedjék ki az 50–60 tonnára becsült köveket a vízből” – részlet a honvedelm.hu cikkéből

Az UNESCO kulturális öröksége
A mostari Öreg-híd (Stari most) egy erős, négy méter széles és harminc méter hosszú íves szerkezet, amely huszonnégy méteres magasságával egyedülálló módon uralja a Neretva folyót. A híd mindkét oldalon egy-egy védelmi toronnyal végződik: északkeleten Hellebia, délnyugaton Tara. Az ív helyi mészkőből készült, alakja az anyagok szabálytalanságának eredménye. A köveket acélcsapokkal rögzítették, a furatokat pedig ólommal öntötték ki.

Mostart évente turisták százezrei keresik fel, hogy megcsodálják az egyedülálló kőhíd szépségét, amely története során számtalan művészt ihletett meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://boszniahercegovina.blog.hu/api/trackback/id/tr717891457

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása