Aktualitások, biztonság, hasznos információk

Hírek, érdekességek Bosznia-Hercegovinából

Hírek, érdekességek Bosznia-Hercegovinából

Magyarok építhették a világ egyik legkisebb mecsetét

A szarajevói dzsámi egykor Magyarországról menekült muszlimok imahelye volt

2023. július 16. - dora.fulop

A Rogo Zade szarajevói mecset a bejáratánál található felirat szerint 1660-ban épült, összterülete valamivel több, mint 50 m². A szarajevói Sedrenik szomszédságában, a Rogina utca 1. szám alatt épült dzsámi a legkisebb mecset a régióban és Európában, de valószínűleg az egyik legkisebb a világon. A dzsámit 1972-ben állították helyre, addigi területe a jelenleginél is kisebb volt. Mivel a közeli szarajevói Sedrenik és Grlića brdo városrészekben számos mecset található, a Rogo Zade dzsámit nagyon kevés hívő látogatja, mára inkább egyfajta szimbólumként áll a város felett. Történetével kapcsolatban azonban számos legenda látott már napvilágot. 

 

6j.jpg

Rogo Zade dzsámi Szarajevóban 

(A szerző felvétele)

 

Egy, a Rogo Zade dzsámival kapcsolatos legenda szerint a mecsetet Dobrobić király építette, a magyar muszlimok egy része pedig később telepedett le Szarajevóban a Sumbul mahala fölött és a Rogo Zade mecset közelében. A magyar menekültek borának édes íze és bódító illata számtalan látogatót vonzott ide.  

Egy másik história szerint a magyarországi bevándorlók - köztük három gazdag család - egykor mindent maguk mögött hagyva távoztak otthonaikból. Szarajevói letelepedésüket követően ők építettek imahelyet maguknak a mai Rogo Zade mecset helyén. Belmin ef. Bošnjić, a mecset imámja szerint ezzel magyarázható lenne a dzsámi mérete is, hiszen az ide érkező bevándorlók nincstelenül érkeztek és csupán egy általuk szabadon látogatható imahelyre volt szükségük. 

 

6_1j.jpg

A legenda szerint a dzsámi udvarán található szőlőtőkét magyar menekültek a hazájukból hozták Szarajevóba

(Fotó: a szerző felvétele)

  

A mecsetben található egy turbe, három sírral. Úgy tartják, ezekben vannak eltemetve azok a magyar muszlimok, akik 300 éve érkeztek a városba az akkori magyarországi üldöztetés elől. 

A mezarjeben (muzulmán temető) található sírok egyikében nyugszik a híres bosnyák történész, Sidki Muvekit Hadžihuseinović is. 

 

 

Források:

https://en.posjeti.ba/2018/11/14/rogo-zade-mosque-in-sarajevo-one-of-the-smallest-mosques-in-the-world/ 

https://posjeti.ba/dzamija-rogo-zade-jedna-od-najmanjih-dzamija-na-svetu/ 

https://bhrt.ba/rogo-zade-najmanja-dzamija-u-evropi/ 

https://tarikjazic.wordpress.com/2016/10/11/vinogradi-kralja-dobrobica-i-dzamija-rogo-zade/ 

 

Fotók: a szerző felvételei (2023. május, Szarajevó)

A bejegyzés trackback címe:

https://boszniahercegovina.blog.hu/api/trackback/id/tr2118168355

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása