Aktualitások, biztonság, hasznos információk

Hírek, érdekességek Bosznia-Hercegovinából

Hírek, érdekességek Bosznia-Hercegovinából

A srebrenicai népirtásra emlékezik a világ

28 éve történt a bosznia-hercegovinai mészárlás

2023. július 11. - dora.fulop

3.jpg

(Fotó: a szerző archívumából)

 

28 év telt el azóta, hogy 1995. július 11-én szerb szélsőségesek a Potočariban összegyűlt bosnyák férfiak és fiúk mészárlásába kezdtek. Ahogy minden évben, idén is további feltárt maradványok temetésére kerül sor, így július 11-én 30 áldozat kerülhet a Potočari Emlékközpontban található végső nyughelyére. Az idén temetésre kerülő áldozatok között van négy kiskorú, a legfiatalabb áldozat Elvir Salčinović, aki mindössze 15 éves volt, amikor megölték. Földi maradványait egy Zvornik melletti tömegsírból exhumálták 2001-ben. A népirtás mintegy 1000 áldozatát továbbra is keresik.

 

A srebrenicai események

1995. július 6-án hajnali három órakor a boszniai szerb hadsereg támadást indított Srebrenica ellen. A dél felől előrenyomuló szélsőséges szerb csapatok (VRS - Vojska Republike Srpske) felgyújtották a bosnyák házakat, így civilek ezrei kényszerültek a közeli Potočari városában lévő ENSZ-bázisra menekülni, ahol több száz holland katona állomásozott. Az ARBiH (Armija Republike Bosne i Hercegovine – Bosznia Köztársaságának Hadserege) katonáknak nem sikerült megakadályozniuk, hogy a holland csapatok elhagyják megfigyelőállásaikat, amelyek a szerb erők előrenyomulásával egymás után estek el. Július 9-én a VRS már csak egy kilométerre volt Srebrenica városközpontjától. Bár a bosnyák hadsereg július 10-én ellentámadást indított, a várt siker elmaradt. Július 11-én Ratko Mladić tábornok az összegyűlt újságírók tömege előtt kijelentette: „Egy újabb nagy szerb ünnep előestéjén a szerb népnek ajándékozzuk ezt a várost... Eljött az idő, hogy bosszút álljunk a törökök tetteiért."

Ugyanezen az éjszakán mintegy 15 000 bosnyák férfi gyűlt össze Šušnjar és Jaglić környékén, akik az erdőn keresztül próbálták elérni a szabad (nem a Vojska Republike Srpske által felügyelt) területeket. A Republika Srpska seregei az ezen az úton indult férfiak kétharmadát már az erdőben elfogta és megölte – az út később a Marš smrti, vagyis a Halálmenet nevet kapta.  Eközben az ENSZ felügyelete alatt álló Potočari bázis megtelt menekültekkel. Mire a VRS – az ENSZ erők ellenállása nélkül – átvette a terület irányítását, itt körülbelül 6.000 ember tartózkodott, míg további 20.000 a környező gyárépületekben keresett menedéket. Az élelmiszer- és vízhiány mellett bosnyák túlélők a szerb szélsőségesek által elkövetett erőszakról is gyakran számolnak be.  

A VRS csapatai megkezdték a férfiak és fiúk családjuktól való elválasztását. A nőket, gyerekeket és időseket buszokra ültették és – többségében – Kladanjba szállították. A férfiakat és fiúkat egy bratunaci fogvatartási helyre vitték, legtöbbjüket soha többé nem látták élve.

Mindössze egy hét alatt a Vojska Republike Srpske csapatai több mint 8000 bosnyák férfit és fiút végeztek ki Srebrenicában és környékén.

 ap21159379307794.jpg

(Fotó: AP Photo/Darko Bandic https://osce.usmission.gov/on-the-26th-anniversary-of-the-srebrenica-genocide/ )

 

Tömeges kivégzések Potočarin kívül

Az első nagyobb tömeges kivégzésre a Cerska-völgyben került sor 1995. július 13-án. Az áldozatokat - 14 és 50 év közötti férfiakat – felsorakoztatták az út egyik oldalán, miközben a VRS katonái a másik oldalról lőttek rájuk. Három férfi kivételével az áldozatok (150 fő) mind civilek voltak és sokan összekötözött kézzel haltak meg.

Ugyanezen a délutánon a VRS katonák kézigránátokkal, puskákkal és páncéltörő fegyverekkel több mint 1300 embert öltek meg egy kravicai raktárban. Az áldozatok többségét menekülés közben fogták el. Bár a legtöbb áldozattal puskalövés végzett, néhányuk esetében késes sebeket találtak, így a nyomozók arra a következtetésre jutottak, hogy a helyi lakosok valószínűleg szerepet játszhattak a halálukban.

A menekültek erőszakos deportálására használt autóbuszok megálltak Tišča városában, ahol nők és gyerekek kénytelenek voltak gyalog folytatni az utat Kladanjba. Néhány férfi sikeresen feljutott az induló konvojra, őket Tišcára érkezéskor elválasztották a többiektől, telefondróttal összekötözték a kezeiket és kivégezték őket.

Július 14-én kora reggeltől a VRS katonái mintegy 1000 foglyot vittek Orahovac városába. A foglyokat egy iskola túlzsúfolt tornatermében tartották étel és víz nélkül, ahol az áldozatok meg voltak győződve arról, hogy átadják őket az ENSZ-nek.  Ehelyett a VRS katonák bekötötték a szemüket, és az iskolától egy kilométerre felsorakoztatták, majd lelőtték őket.

Az utolsó, mintegy 1000 embert számláló tömeges kivégzést Kozluk város közelében hajtották végre július 15-16-án.

A volt Jugoszláviával foglalkozó nemzetközi büntetőtörvényszék (International Criminal Tribunal for the Former Yugoslavia) és a régió bíróságai több mint 50 személyt ítéltek el a népirtás tervezéséért és az abban való részvételért egyéni és parancsnoki felelősség miatt.

 

1995. július 11. az emberiség történelmének egyik legsötétebb napja.

 

Forrás: Genocid u Srebrenici / Memorijalni Centar Srebrenica 

https://srebrenicamemorial.org/bs/stranica/genocid-u-srebrenici/26 

Spisak žrtava genocida koje će danas biti ukopane u Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari | Avaz.ba 

https://avaz.ba/vijesti/bih/842757/spisak-zrtava-genocida-koje-ce-danas-biti-ukopane-u-memorijalnom-centru-srebrenica-potocari 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://boszniahercegovina.blog.hu/api/trackback/id/tr918164624

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2023.07.12. 15:45:37

Köszöni az emberiség a "bátor holland" "katonák" tevőleges hozzájárulását.
Akik azóta is csak kioktatni tudnak mindenkit.
süti beállítások módosítása