Aktualitások, biztonság, hasznos információk

Hírek, érdekességek Bosznia-Hercegovinából

Hírek, érdekességek Bosznia-Hercegovinából

39 éve kezdődtek a XIV. Téli Olimpiai Játékok Szarajevóban

A város sikertörténete

2023. február 09. - dora.fulop

 sarajevo_olimpijada.jpg

Fotó: 1984 / Comité International Olympique (CIO) 

Bosznia-Hercegovina fővárosa 1984. február 8. és 19. között adott otthont a jelentős sporteseménynek, amivel  Jugoszlávia beírta magát az első szocialista országok közé , ahol olimpiai játékokat rendeznek. Szarajevó azonban nem csak ezzel büszkélkedhet.

A számos, versenyen rögzített rekord mellett nem elhanyagolható az a tény, hogy az Olimpiához szükséges teljes infrastruktúra kiépítése idő előtt megtörtént és a városban olyan technológiák kerültek felhasználásra, amelyek Európa-szerte ritkaságnak számítottak. A rendezvény előkészítésének keretében összesen 167 fő-, és több mint 400 segédprojekt valósult meg Szarajevóban és környékén. 

Miután a város megkapta a rendezés jogát - a japán Szapporóval vívott küzdelem után - , rekordszámú résztvevővel nyitotta meg a sporteseményt. A résztvevők - és kísérőik - nagyságrendileg 2500-an érkeztek a jugoszláv városba, a versenyen 998 férfi és 274 nő vett részt 49 versenyszámban. 

 

A téli olimpia versenyeinek a bosznia-hercegovinai főváros hegyei, Bjelašnica (férfi alpesi sí), Jahorina (női alpesi sí), Igman (sífutás, síugrás) és Trebević (bob), valamint Szarajevó városa adtak otthont. A legnagyobb eredményekkel a Szovjetunió és Kelet-Németország büszkélkedhetett 25, illetve 24 éremmel. 

A játékokon ezüstérmet szerzett műlesiklásban Jure Franko, egykori szlovén, jugoszláv válogatott alpesi síelő. Az ő nevét viseli ma a Trebević lejtőin található menedékház, ahonnan lélegzetelállító kilátás nyílik a fővárosra. 

A szarajevói olimpia egyébként is gyorsan fellendítette a téli sportok és a kontinentális turizmus fejlődését, az egykori olimpiai helyszínek síszezonban mai napig megtelnek a sport szerelemeseivel és turistákkal. A háború természetesen az olimpiai helyszíneket sem kímélte, így némely sportágra már csak az egykori modern pályák romjai emlékeztetik a látogatókat. Az Igmanon mai napig láthatók az egykor szebb napokat élt sísáncok, míg a Trebevićen bárki végigjárhatja a mára leginkább a kerékpárosok által birtokolt, lerombolt bobpályát. 

A háború utáni években számos szarajevói olimpiai szimbólumot restauráltak (mint például a Zetra, a Bjelašnica és az Igman sípályái és sífelvonói), de ezek közül néhány még mindig helyreállításra vár.

Úgy tűnik, a bobpályának és síugrásnak még egy darabig várnia kell az esetleges rekonstrukcióra.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://boszniahercegovina.blog.hu/api/trackback/id/tr5618044772

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása