Aktualitások, biztonság, hasznos információk

Hírek, érdekességek Bosznia-Hercegovinából

Hírek, érdekességek Bosznia-Hercegovinából

30 éve történt a prijedori mészárlás

A boszniai háború áldozataira emlékeznek ma a városban

2022. július 24. - dora.fulop

1992-ben a boszniai szerb erők három koncentrációs tábort alakítottak ki Prijedor város környékén. A Trnoplje, Keraterm és az Omarska számos bosnyákot és horvátot tartott fogva - köztük nőket és gyerekeket - rendkívül rossz körülmények között. A foglyok mindennapos erőszakkal és kínzással néztek szembe.

2.jpgFogvatartottak a Keraterm táborban - Arhiv/SarajevoTimes

Az egykori kerámiagyár, a Keraterm területén létrehozott táborban 1992. május végétől augusztus elejéig több, mint 3000 fogoly raboskodott. A legnagyobb mészárlást a szélsőséges boszniai szerb erők július 23-ról 24-re virradóra követték el, amikor megközelítőleg 200 fogvatartottat mészároltak le különös kegyetlenséggel: az emberekkel teli helységet elgázosították, majd az ajtón menekülő fogvatartottakat összehangolt géppuskatűzzel kivégezték. 
Bár a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság (ICTY) a Slobodan Milošević elleni vádiratban a Keraterm-beli bűncselekményekre is hivatkozott, az egykori szerb szélsőséges vezető halála miatt az eljárás idő előtt véget ért. Habár a táborban szolgálatot teljesítő egykori őrök és adminisztratív dolgozók közül többeket jogerősen bűnösnek nyilvánítottak, az áldozatok családjai szerint az elkövetők egy részének felelősségre vonása nem kárpótolja a hozzátartozókat az embertelen cselekedetekért.
A Keraterm tábor fogvatartottainak holttestét  évekkel később Tomašica, Stari Kevljani és Jakarina Kosa különböző tömegsírjaiból gyűjtötték össze.

Forrás: Dnevni Avaz

 

A bejegyzés trackback címe:

https://boszniahercegovina.blog.hu/api/trackback/id/tr5917889745

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása